Sighisoara-Turism.ro, distractie, offroad, calarie, drumetie, aventura

www.sighisoara-turism.ro - unde se termina asfaltul ... noi continuam !!!
 
 
Parteneri | Portofoliu | Evenimente | Site map | Termeni si conditii
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Sighisoara 545400
jud. Mures, Romania
46°13'10''N 24°47'28''E
(04) 0745-515.819 orange
(04) 0745-529.256 orange
www.sighisoara-turism.ro
office@sighisoara-turism.ro
Despre noi | Off road | Servicii | Galerie foto | Galerie video | Contact
Itinerarii
Sighisoara - Biertan
Sighisoara - Viscri
Sighisoara - Jacul Romanesc
Biserici Fortificate
Viscri
Roades
Bunesti
Crit
Cloasterf
Saschiz
Tag-uri

Sighisoara - Biertan


Circuitul parcurge urmatoarele locatii: Sighisoara, Braite, Stejareni, Cris, Floresti, Rondola, Noul Sasesc, Copsa Mare, Biertan, Valchid, Laslea, Danes, Sighisoara.

Lungime: ~ 53 Km

Descriere amanuntita:
54

Sighisoara

15
Municipiul Sighisoara este situat la extremitatea sudica a judetului Mures, in Podisul Tarnavelor (zona raului Tarnava Mare) si se intinde de o parte si de alta a Tarnavei Mari, situat la 123 de km de la izvoarele raului in zona de varsare a paraului Saes.

Sighisoara este al doilea oras ca marime si importanta (istorica, economica, politica, geografica) din judetul Mures, fiind ridicat la rangul de municipiu la 16 februarie 1968 si avand in subordine administrativa sase localitati componente (Angofa, Aurel Vlaicu, Rora, Soromiclea, Venchi, Catunul Viilor) si un sat, Hetiur.

Breite

29
Legătura platoului Breite cu oraşul Sighişoara a fost dintotdeauna foarte strânsă, acesta oferind sighişorenilor un spaţiu unde puteau să-şi pască turmele de porci şi bovine, necesarul de lemn pentru construcţii, dar şi un loc de recreere şi petrecere a timpului liber.

Stejareni

30
Stejărenii, mai demult Beșa (în dialectul săsesc Peschenderf, în germană Beschendorf, Peschendorf, în maghiară Bese) este un sat în comuna Daneș, județul Mureș, Transilvania, România.

Cris

31
Criș, mai demult Crișd (în dialectul săsesc Kraeţ, în germană Kreisch, în maghiară Keresd) este un sat din comuna Daneș, județul Mureș, Transilvania, România. Aparține administrativ de comuna Daneș.

  Castelul Bethlen din Criș a fost construit ântre sec XIV-XVII, ân stilul Renașterii transilvănene, ca reședință nobiliară fortificată, de mică amploare (cel mai frumos castel Renaissance din Ardeal). Are o incintă fortificată de plan pătrat, cu bastioane circulare la colțuri și turn de intrare pătrat, structură tipică arhitecturii militare medievale târzii, anterioară castelului de pe latura de sud. Reședința are două nivele, un impozant turn circular (Turnul Arcașilor) și o loggie cu deschideri arcuite semicirculare, sprijinite pe coloane cilindrice scunde. După construirea castelului, sistemul de fortificații a fost completat cu o semi-incintă cu bastioane pană.

Floresti

32

Roandola

33
Roandola, mai demult Roandala, Roandela, Rudeiu (în germană Rennenthal, Rennthal, Rondeln, Rauthal, în trad. "Valea Aspră", în maghiară Rudoly) este o localitate în județul Sibiu, Transilvania, România. Aparține de comuna Laslea.

Noul Sasesc

34
Nou, fost Noul Săsesc (în dialectul săsesc Noenderf, în germană Neudorf, în maghiară Saszijfalu, Jjfalu) este o localitate în județul Sibiu, Transilvania, România.

Copsa Mare

35
Copșa Mare, mai demult Căpușul Mare (în dialectul săsesc Grisz-Kopesch, Graskapea, Kopea, în germană Gross-Kopisch, Groakopisch, în maghiară Nagykapus), este un sat în partea de nord a județului Sibiu, în Podișul Târnavelor. Aparține de comuna Biertan.

Comună liberă a vechiului Fundus Regius, Copșa Mare stăpânea cele mai întinse și renumite plantații viticole din Țara Vinului. La începutul secolului al XIV-lea slujbele erau oficiate într-o bazilică gotică cu trei nave, însă un document din 1283 aduce cu sine ipoteza existenței unei bazilici mai vechi.

Biertan

36
Biertan (în germană Birthalm, în maghiară Berethalom) este reședința comunei Biertan, județul Sibiu, Transilvania, România.

Localitatea a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1224.

Biertanul face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal fiind cuprins în cele Două Scaune (Mediaș și Șeica) în Diploma Andreeană (Andreaneum)[3] din 1224. Localitatea Biertan este atestată documentar in 1283, intr-un document alături de Mediaș și Moșna, toate trei localitățile aflate intr-o competiție acerbă pentru obținerea centrului administrativ al celor Două Scaune. Astfel fiecare din cele trei localități încercă să-și măreasca renumele printr-o construcție sacră mai impunătoare și ornamentală.

Valchid

37
Valchid, mai demult Văltit (în dialectul săsesc Waldhadjn, Valdjdjn, în germană Waldhatten, în maghiară Valdhid) este o localitate în județul Sibiu, Transilvania, România.

Situată în valea unui mic afluent al Târnavei Mari, așezarea din Valchid își datorează prima apariție documentară unui incident nu prea onorabil: în 1345, țăranii din Valchid au fost interogați în procesul prădării greavilor sași din Curciu și din alte sate aparținând micilor comune învecinate, Roandola și Noul Săsesc.

Laslea

39
Laslea mai demult Laslea Mare (în dialectul săsesc Grisz-Lasseln, Lasln, în germană Groalasseln, în maghiară Szaszszentlaszl, Nagyszaszszentlaszla, colocvial Szentlaszla) este o localitate în județul Sibiu, Transilvania, România, reședința Comunei Laslea.

În localitate funcționează Spitalul Lukas, un spital creștin-medical-social fondat în 1992, compus dintr-o secție de îngrijire a bolnavilor în fază terminală, o secție de recuperare neuromotorie și un cabinet medical pentru pacienți ambulatoriu.

Așezare rurală dacică. Prima atestare documentară în 16 septembrie 1309, sub denumirea latină Sanctus Ladislaus (Sfântul Ladislau).

Cele mai vechi date despre populația săsească din localitate datează din 1488, când au fost recenzate 77 de gospodării, o școală cu un învățător, o moară cu un morar și 16 case părăsite. Populația se poate estima la circa 330 de persoane. De remarcat că localitatea avea deja în 1488 o școală sătească.

În anul 1923 comuna se numea Laslea Mare și avea 1.246 locuitori. Din punct de vedere administrativ, aparținea de plasa Sighișoara din Județul Târnava-Mare (interbelic).

Danes

40
Daneș, mai demult Danoș, (în dialectul săsesc Dunesdref, în germană Dunesdorf, Dansdorf, în maghiară Danos) este un sat în județul Mureș, Transilvania, România. Este reședința comunei Daneș.

Satul a fost atestat documentar în anul 1343 cu numele de Danus.

Numele a suferit schimbări în timp, apărând ân diferite documente după cum urmează:

  1348 Danus; Vila St. Dyonisii [Denis]
  1393 Dansdorf, Dansdorff
  1500 Danis
  1503 Donnesdorf, Donnesdorff
  1504 Donnydorff
  1507 Donydorff; Donysdorff; Dunesdref
  1532 Dunesdorf
  1671 Danos

În octombrie 1661 satul este pustiit, iar tătarii răpesc țăranii de pe câmp, astfel că în 1663 se mai recenzau numai 3 gospodării.

Pentru a repopula localitatea pustiită de războaie și ciumă, sașii au hotărât pe la 1668 să admită și stabilirea românilor ân sat, ân 1668 instalându-se un preot român.

Sighisoara

Parteneri
Rent a Car Sighisoara
Apartamente Sighisoara
Mobiromantik.ro
Sighisoara Rent a Car
Sighisoara Residence
Garden Residence
Domeniul Dracula Danes
Casa cu Cerb
Hotel Korona
Hotel Cavalerul
Hotel Sighisoara
Hotel BinderBubi
Pensiunea Bella Vista
Pensiunea Stejarul
Pensiunea Phonix
Hotel Gia
Pensiunea Rozalia
Pivnita lui Teo
Casa Baroca
Unglerus Biertan
Hesy 4x4
DirtRiders
Restaurant Concordia
Curs Valutar BNR
2018-06-19
1 EURO = 4.6663 LEI
1 USD = 4.0420 LEI
Copyright © 2011 Sighisoara-Turism.ro. Toate drepturile rezervate. www.anpc.gov.ro dev by StaHo